teisipäev, august 04, 2009

WRC 2008 ehk 23 tunniga 100 kilti

*** Kuigi alustasin kirjutamist vahetult peale võistlust siis eiteagi miks jäi asi soiku ja lõpuni kribasin alles nüüd, nati enne aasta möödumist. Muljed polnud küll enam värsked, aga ikkagi tulid kaarti vaadates silme ette värvikad pildid kraavidest, võserikest ja mõnusatest metsaradadest. Ning trajektoori panin kaardile nagu oleks nädal aega tagasi metsast tulnud. Järelikult oli täiega meenutamist väärt üritus.

Plaani pidasime nii 80-100 km jaoks ning kui võimalik, siis kuiva pinnast ja ööseks lihtsamat orienteerumist. Samuti oli mõte enne kõige külmemat aega ehk siis umbes 12-03 paiku baaslaagrist läbi käia.
Kui kaardid kätte saime, võttis esimesel hetkel silma kirjuks, siis tekkis enamvähem nägemus piirkondadest ja siis hakkasid juba osad rajalõigud silme ette visualiseeruma.
Plaan öösel baasi külastada sai maha maetud ja seega üks-kaks riideeset rohkem kaasa võetud. Muus osas saime eesmärkidega kaubale. Alustasime paremalt ülevalt siis vasakult ülevalt, siis tiiruga vasakule alla ja siis keskelt üles baasi kõrvale rappa ja siis sealt tiiruga lõppu tagasi. Vahele planeerisime loomulikult lisakaari ja lõikamise kohti ning lõpust kah mõningad kiiremad ja aeglasemad variante.
Algus selline nagu ikka, suur osa rahvast paneb ilge jooksuga minema ja esimesse punkti jõudes on sealt juba elevandikari läbi käinud. Erinevus vaid selles, et suur osa vadistas võõras keeles ja neist omakorda suur osa vehkis keppidega.
Kolm esimest punkti tulid lihtsalt, neljanda (55) juurde minekul sai alguses suund suurusjärgu võrra valesti võetud ja tegime mõttetu kaare. Ja jalad ei saanud olenemata läbitud märgalast ikkagi veel märjaks. Esimene joogipunkt jäi kogematakombel tee peale ette ja võtsime nii igaks juhuks lonksu vett. E
dasi 63 poole mööda pisikest rada, hobusekopli äärest ja siis kaarega mööda teed. Lagendiku ja mäeseljandiku järgi jõudsime punktini imelihtsalt. Edasi tee peale välja ja valisime rohkem ringi tee, et oleks kuivem ja lihtsam orienteerumine. Punkti alune mägi oli küll ilge risuhunnik, aga läbi sealt presisime ja ka õige tipu üles leidsime. Lahkusime punktist jävekesest lõuna poolt ja peale mõningat võsaragistamist saime rajakese kätte. Vare juurest üle poollageda punktini minna polnud enam keeruline.
Raja peale välja ja põhja poolt kaarega pikem jooksuots. 54 tee lähedal ja palju ragistada polnud vaja.
Järmise ehk 72 lähedusse saime joosta, aga suts enne punkti hääbus korraks minu valitud rada ja saime nati ragistada, mille käigus järjekordselt oma varbaküüne ühe rondi vastu siniseks lõin.
Pikem ots 76 poole algas võsaga, järgnes roikaid täis metsarajaga, raiesmikuäärega ja siis jälle jooksuks kõlbulikku teed. Siin oli esimene nn puhkehetk, kus saimõningaid riideid korrigeerida ja natuke jalgu tohterdada (ühele põlvele kreemi ja ülejänud jalad samal ajal tuulduma). Punkti läheduses oli aga üks vastik kraav, kus siis 2/3 meie tiimist oma jalad märjaks said.
76>40 oli iseenesest lihtne, aga vihma oli tibama hakanu
d ja jalad said rohu sees läbimärjaks. Lisaks kaldusime suti paremale ja tuli väike kaareke sisse.

40>64 väga lihtne mööda teed jooksmine, lõpus edasitagasi lõik teelt punkti ja tagasi.
64>84 umbes sama, lõpus suuna ja kõrgusjoonte järg
i punktini jõudmine käkitegu.
84>53>92 samamoodi enamuses rada mööda ja ülejänud sissetallatud radade järgi. See vist oligi see hetk, kus ilmusid tugevamad elevandirajad, mida orientiiridena kasutada. Niiet õige raja otsimine väga paljudes kohtades muutus vägagi lihtsaks.
92>74 valisime punktist põhjas oleva üle kraavi mineva trajektoori, ja punkti lähistele jõudsime hästi. Seal aga oli mingi segadus ja ei viinud reljeefi ja põhjasuunda omavahel hästi kokku ning kammisime paarsada meetrit valele (ida) poole enne kui viga ilmnes ja uuesti nina õigesse suunda saime.
74->41->60 Suunaga mäest üles ja lagedale, seal ipunkt, kus jalgu tuulutasime ja ringi
mässisime. Punkt kergelt mäe otsast ja edasi läksime põhjapoolset rada pidi. Väike tiimisisene arvamuste lahusus ja sellest tingitud kerge suunakala, aga suurt kaotust ei olnud.
60->93 Sellel lõigul algas pimedus, aga enne seda oli üks pikem täiesti vales suunas võsas ragistamine, mis tegelikult lõppes õige raja peal aga ikka tükk-tükk maad kaugemal, kui mõte oli. Pikem astumine mööda jalgrada ja lõpus künkaharja järgi.

93->52 mööda loha ida pool oleva teeni ja siis langendiku peal olevat rada mööda üle soonurga ja enamvähem suuna peale punktini minek.
52->42->50 Mööda jalgrada, metsateed punkti lähiümbrusse, seal aga ei olnud sihid sellised nagu kardil ja tegim
e õiget kohta otsides parajaid ringe. Lõpuks sai ka soine siht ja punkt leitud. Nüüd pikem teeots (joogipunktist panime märkamatult mööda), mille vahel ja lõpus natuke metsa ja raba. Rabakraavid punkti lähistel ei läinud päris hästi kaardiga kokku.
50->51 Otsus minna otse üle raba. Alguses loomulikult lihtne betoonplaadid ja sirge tee. Kui see aga lõppes, siis vaevalt üle hüpatav kraav ja raba oma alustaimestiku ja märja maapinnaga. Tõsine jama hakkas aga siis, kui olime juba punkti lähistel. Punkti ennast aga ei leia ega leia. Võtame mitu korda lagendiku nurgast uuesti suuna peale ja loeme künkaid, kuid puntini ei jõua. Ka teerada ei leia. Lõpuks panem sihti mööda ringi ja mööda teerada ilusti punktini. Selle ajaga oleks võinud kaks korda ringiga punktini jõuda.
51->61->81 Lihtne puktivahe, vaid lõpumeetrid maastikul, ülejäänud tee, rada, tallatud siht. Punktis välja kah sihti mööda, aga see hääbub suht varsti ning edasi suuna peale. Suund aga viib meid oodatust tublisti paremale, mis lisab jällegi teepikkust. M
ööda teed aga põhja poolt kerge kaar ja lõpus juba korralikku rada mööda üle raiesmiku ja mäkke. Teeme jalgadele tuulutust ja istume hetke.

81->71->90->70 Mismuud kui suund peale ja mööda loha astuma. siinseal on valikuid, aga valime üldiselt suurema sissetallatud raja. Saame peaaegu kuiva jalaga üle kraavi, aga edasine padrik on ikkagi kergelt sopane ja lirtsuv. Sissetallatud rajalt kõrvale astumine tundub tiheda padriku tõttu lollusena, seega kaldume vasakule ära. Teine pool punktini mööda teid. Järgmise punktini sai endalegi hea üllatusena suht hästi peale ning punkti läheduses veel reljeefi järgi paika ning kenasti pähe. Siis edasi kuni teeni põhimõtteliselt mööda loha, aga loomulikult oli kompass suu
naga kontrolliks kõrval ja näpp kaardi peal järge ajamas. Mööda teed joogipunktist mööda ning suure ähmiga keerasin valest teeotsast sisse. Aga ei hullu. sai ka sealtpoolt. Nati rohkem võsa, aga ajakulu suurusjärgus võrdne. Tagasitulles joogipunktis vähe pikem peatus veekottide täitmise ja jalgade tuulutamisega.
70->46->82->91 Olime kavalad ja tõmbasime joogipunktist otse lõunasse väikse raja poole. Kui aga märg koht ette tuli lõime põnnama ning ragistasime läände teeni välja. Mõttetu aja ja resursikulu. Edasine oli suures osas mööda teid astumine. Rahmeldada sai vaid sutsu enne 46-t nin 82 ligidal. 91 polnud kah päris tee ääres, aga seal oli suht kuiv ja kena sissetallatud rada.
91->45->43 Nüüd oli see hetk, kus vaatasime kriitiliselt otsa oma jalgadele, väsinud tiimikaaslastele ja kaardile ning tegime otsuseid. Senine plaan jäi kõrvale ning suundusime kergema vastupanu teed. Tol hetkel asjakohane, aga praegu kaardilt vaadates nati kahju. Jäi ju suht lähedusse veel mitu normaalse ligipääsuga punkti. 45 juurde mäe otsa jõudmine oli paras tegemine. Järgmist aga hakkasime millegipärast otsima juba poole maa pealt. Ilmselt saab süüdistada väsimust ja lolli pead, sest olgugi, et ristmik oli "sarnane" oleks igal teisel juhul muude märkide järgi koheselt valest kohast aimu saanud.
43->30->FINISH
Lõputu mööda teed käimine. Jookseks, aga jalatallad valusad. Ja kogu aeg mõõdad kaardil jäänud teepikkust ning ohkad. Praktiliselt tee peal veel üks punkt, millega kah nati kino sai, kohad, kust oleks võinud lõigata aga ei lõiganud ning oligi lõpp.
Finisheerisime ikkagi joostes.

Jäi nati ajavaru. Endal jäi ka nati jõuvaru. Vatamata hoolikast trajektoori valikust ja jalgade kuivana hoidmisest ning vahepealsest tuulutamisest/määrimisest siiski jalatallad rakkus ja valusad. See oli ka meie tulemuse piiravaks teguriks. Kogu selle jalateema hea pool oli ühtlus ehk siis kõigil meil kolmel tekkisid ja edenesid jalavaevused suht ühes taktis ning ei tekkinud kellegi järele ootamist või eestära silkamist.

Esialgne rajaplaan oli tegelikult reaalne ja suht normaalne, aga seda vaid tervete jalgadega. Meie aga tegime käimist juba kuskilt 70-ndast punktist ning lõpust tulime ju suht otse mööda teed tagasi ilma vahepealseid punkte noppimata. Oma 199 korjatud punniga aga platseerusime 87 (mehed 54) koha peale. Esimene 24 tunni rogain minul ja polnudki kõige hullem.

RouteGadget (vali rada 79)

Kommentaare ei ole: