kolmapäev, november 23, 2011

Suur juubel

Märkamatult on möödas viis aastat (tegelt juba kevadel) ning käesoleva postiga täitub ümmargune 500 kirjutise märk. Tunnen, et tahaks teha mingit kokkuvõtet mis ja kuidas on siin veebiruumis jooksult kujunenud.

Teemad on läbi aegade olnud erinevad, kuid siiki on üldjoontes läbivaks mõtteks olnud seiklus. Loomulikult on seiklus igaühe jaoks erinev, kuid see siin on minu maailm ja nii ma teda näen ja kogen. Vahepeale on pikitud ka mõningaid informatiivseid jutukesi varustusest ja muidu toredatest asjadest. Nagu statistika näitab, siis üpris suur hulk külastajaid satub siia just selliste postide juurde ja see mulle meeldib.

Olen üritanud kirjutistele ka teemade silte külge panna, kuid väga laiaks ei ole ringi ajanud. Siiski kujuneb välja nn lemmikteemade nimekiri, kus esirinnas on jääronimine, sport ja võistlus.


Mõni blogiruum on rohkem nagu jututuba, kus kommentaarid on enamus sisust. siin vähemalt senise kogemuse järgi mitte. Praeguseks on kommentaare nati rohkem kui pool postide hulgast.

Blogi see külg, mis puudutab sisu tekitamist polegi ehk nii huvitav, kui see teine osa, mis käsitseb külalisi. Kust nad tulevad, mida nad otsivad ja kas nad leiavad selle mille järgi nad siia tulid.
Esiteks on kogu ajaloo vältel toimunud 25,987 külastust ja vaadatud 42,560 lehte. Umbes pooled neist on olnud ühekordsed ja teine pool tagasi tulevad külalised. See teine pool on valdavalt pikemaajaliste lugejate pöördumised.
Ja kui juba lugema on hakatud, siis tehakse seda suhteliselt tihti ehk siis uuesti pöördumised on valdavalt kas samal päeval või paari päeva sees.
Kestus on tavaliselt vaid üks klikk ehk siis tullakse loetakse ja kohe minnakse. Vaid 6% teeb 1-3 min jooksul veel ühe kliki ja veel 6% teeb kuni 10m jooksul kliki.
Ühe külastuse käigus vaadatakse tavaliselt üht lehte. Harva (13%) vaadatakse veel teist ning väga harva (5%) veel kolmandatki. Pikemalt lugejad on ikkagi suures vähemuses.
 
Kõige rohkem on tuldud otse esilehele ja minu üllatuseks on väga palju tulnud ka suvalisi külalisi, kes kasutavad nuppu "next blog".
Sisu poolest on paar huvipakkuvamat teemat millest kõige rohkem rõõmu valmistab mulle ronimisvõistluste korraldamisega seotud lehed (HDB, VJM, HDT) seejärel varustuse meisterdamisega(naastrehvid, kaardialus, vedamise süsteemid) või topodega seotud lehed (väo, harku). Omajagu lugemist on leidnud ka erinevate võistluste ja ronimisretkede muljed. Sooloüritajana on väga hea tulemuse saanud kirjutis Tallinna jalgrattateedest, kuhu iga nädal külastajaid otsingu kaudu juurde tilgub ning väga ammune ja erandlik lugu thepir*tebay ajutise sulgemise kohta. Ahjaa, Samsungi internet-tv hädalised on kah mu blogist 99'l korral abi saanud.
Üldkokkuvõttes on loetavamad teemad ikka need, mida mulle endale kah meeldib lugeda ja kirjutada.

Külalised on tulnud mingit linki klikkides (42%), otse aadressiribale urli trükkides/buukmarkidest klikkides (31%) või siis mingit otsingumootorit kasutades (22%) ning lomulikult on sel juhul viitajaks guugel. Kui viitajaid lahkama hakata, siis väga suur osa on tulnud ühe populaarse blogi kaudu, kus link mu juttudele figureeris kuni 2009 lõpuni. siis on veel paar tavalist viitajat nagu blog.tr, blogger, feedburner. Siit edasi hakkavad juba spetsiifilise külastajaskonnaga lehed nagu firn, alpinism, veloclubbers ja xdream. Uuema aja trend on ka näoraamat, kus mõned võistluse lingid on saanud postitada. Paarkümmend külastust on ka UKC foorumist, kuhu möödunud talvel eesti jääronimise kohta miskit kirjutasin. Aga ei midagi rabavalt revolutsioonilist. Muideks aegajalt linkijaid uurides on võimalik enda jaoks pärsi huvitavaid lehti ja seosesid leida.

Absoluutselt kõige huvitavam on aga otsinguga minu lehele jõudnud külalised ning sõnad millega siia jõutakse. Kokku on kasutatud 1961 erinevat otsingufraasi. Minu kurvastuseks troonib seda listi "thepir*tebay". Aga enda lohutuseks võib öelda, et seda lihtsalt kirjutatakse kogu aeg ühte moodi ja kombinatsioone ei teki. Teemadest on vaieldamatult kõige populaarsem jääronimine erinevate otsingusõnade lõikes. Teisena tallinna jalgrattateede teema ning sealt edasi juba blogi nime või pealkirja ning minu nimega seotud fraasid. Paljassaare poolsaar on kah üks ütlemata populaarne paik, mille kohta infi otsitakse. Kuna võistlusprotokollidega seoses on blogisse ka hulk inimeste nimesid tekkinud, siis nüüd ma tean, kes on neist kõige populaarsem ja tagaotsitum...
Loomulikult käivad otsisõnad ka hooajati. näiteks hakkab kevaditi see rattateema ja talvel, kui paks lumi maha tuli, hakkas üks räätsa tegemise õpetuse tagaotsimine. aegajalt otsitakse ka muid tegemise ja olemise nippe.
Ja muidugi on pikast otsisõnade nimekirjast võimalik väga häid pärleid leida.
"astusin roostes naela jalga,mida teha" kohta mina õpetust ei jaga, aga nüüd ma vähemalt tean, mis on "abalakovi kell". Endiselt jääb aga mõistatuseks kas on "lätlastel 6 sõrme"

Mis aga silma hakkas on see, et temaatilised otsifraasid, millega tullakse väga harva juhatavad mu leheni inimesed kes loevad pikalt ja põhjalikult. Näiteks külaline, kes tahtis teada kuidas toimub "köielt laskumine" võttis aega ja luges läbi lausa 26 lehte. Või siis "köiel laskumise juhend" tõmbas ligi isiku kes raatsis 23 lehe lugemiseks kulutada tervelt 42 minutit. Respekt.

Riikidest on esindatud lausa 81 eri nimetust, kuid vähemalt kolmandiku võib sealt kohe maha tõmmata, kui kogemata kuskile klikkijad. Teine kolmandik on ilmselt vale (rahvusvahelise) otsisõnaga siia maandunud.

Brauserite sõda on läbi, sest tulirebane on kindlalt esimene, samas on akende op süsteem jätkuvalt oma 92%'ga tugevalt domineeriv. Üllatusena oli nimekirjas aga ka android, symbian, iphone, ipad ja isegi ipod. Esimene mobiilne külastus sai registreeritud 2009 novembris.

Loodetavasti on järgmised 500 sissekannet sisukad ja lugejad saavad seda, mida on tulnud siia otsima. Palju õnne.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

RSS tellijaid on ka.

Viljar ütles ...

võtsin kätte ja migreerisin oma vana feedburneri kasutaja guugli alla. Näitab, et viimase nädala seisuga on perioodika tellijaid 39. Aegade jooksul on mõned (4362) tagasiklikid kah tehtud. Niiet mõned on jah.