teisipäev, jaanuar 28, 2014

Teoreemi püstitus

Juba kooli ajal sümpatiseeris mulle vanake pythagoras. Lihtsalt temanimeline teoreem oli nii mõnus ja aitas nii siin kui seal. Tol ajal polnud mul aimugi, et see võib ka ühel teisel alal saada tõsiseks eesmärgiks.

Kohanimi Setesdal jõudis minuni kuskil sügisel. Peale pisukest uurimist ja kaalumist tellisin selle kohta topo ning edasine oli juba suu ammuli lugemine ja kenade klantspiltide vaatamine. Tahes tahtmata hakkavad niimoodi marsuudiraamatuid sirvides silma need tärnidega rajad. Need, mis näevad välja võimsad ja ilusad ja neis tundub juba pildi pealt vaadates olevat midagi erilist. Lisades sinna juurde veel kirjeldused ja esmatõusu meenutused süveneb alateadvuses veelgi minna just sinna ja proovida just seda.


Kunagi ei tea ette, kuidas asjad kulgevad, kuid enne reisile minekut teen enda jaoks ikka mingi plaani. Pannes mõttes paika need suunad, kuhu poole püüelda ning kuhu suunas vaadata. Võttes arvesse tänavuse talve hilist starti on muidugi vorm lihvimata ja ka kosed mis raamatust välja valitud ei pruugi tegelikkuses üldse olemas olla. Kuid mis kirjas, see meeles ja mis meeles, see hakkab lihtsamini silma. Ja kui juba kohapeal silma hakkab, eks siis saab ka julgus kokku võetud ja vähemalt proovitud. Panen siinkohal mõningad oletatavad eesmärgid kirja ning pärast vaatab, mis tegelikult juhtus.

Niisiis, Pythagorase teoreem: 310m WI5, mis kõrgub Rysstadi küla lähistel. Liginemine tõenäoliselt tund, aga kui arvestada selleaastaseid lumekoguseid, siis ma ei taha mitte mõeldagi. Tõenäoliselt jääb see raskuse poolest senise portfoolio top 5 sisse.

Going underground on teine parameetrite poolest suhteliselt sarnane 330m WI5 ning samuti 3*. Iseloom aga kumab hoopis teises toonis ning minu jaoks tundub olema paar tooni "tumedam", kuid samas lõbusam.

The great gully pole ehk küll nii raske (WI4), aga kui pikkuseks on märgitud 500m, tuleb seda tõsiselt võtta. Siin on variant, kas väga kiire jaamatöö või siis simu alates teisest jaamast.

Gloppefossen 2 ühes ehk minimaalse lähenemisega kaks kõrvuti asetsevat rada mõlemad 150+ ja WI4

Kaks teada tuntud naisterahvast Lumekuninganna ja mery poppins on mõlemad 200m WI5 rajad ühe kaljunuki erinevatel tahkudel. Liginemine pole teab mis pikk, aga olenevalt lumeoludest ja ilmast peab ettevaatlik olema.

Loomulikult on seal koskesid veel ja veel ning kahe ja kolmetärniseid on palju ning rohkem veel. Mõningad on ka välja vaadatud, kuid ei vääri siinkohal eraldi välja toomist. Ja need on ainult raamatus kirja pandud, tegelikult on seal pilti järgi jäliine palju enam. 7 päeva jagu aega saab kindlasti erinevate väljakutsetega sisustatud.

Kommentaare ei ole: