teisipäev, september 08, 2009

Kuidas panna täppi?

Ilge jama on selle seina värvimisega. Nimelt plaan teha ülemise korruse seinad veelgi suuremas ulatuses kohupiimavärvidega, kui alumisel korrusel. Ja ega ei oleks probleemi, kui oskaks värve segada. Komponendid muidugi saab hästi kokku möksitud, kõik puha kaalu järgi potti, nati seista, miksriga segamini ja ongi valmis. Aga siis tuleb keeruline osa, kus on vaja valgele värvile õige toon anda ning sellega alalõpmata üks jama. Alumise korruse asjadest olen juba kribanud, aga nüüd on mõõtmed vähe teised ja tööd omajagu rohkem. Seekord siis sai kohe rohkem värvimuldasid varutud ja põhjalik omavaheline segamise test kah ära tehtud.
Plaane on lausa mitu ja kaks neist grandioosset, vähemalt meie kogemusi arvestades.

Kõigepealt siis trepi ruumis prusside vahed kerge kreemja tooniga ja prussid tumepruunid. Välja tuli aga suhteliselt kollane, sest see kollane ei taha kohe kuidagi lahustuda ja nii kui pealt pinnast pintsliga võtad saad seda kõige kollasemat. Kreemjas toon hõljub potis keskel ning tumedamad terad on poti põhjas. Nii siis ongi kollaselaiguline sein üksikute tumedamate triibukestega. (Kui juba kolmandal päeval kaema lähed, siis ei tundugi niiväga hull). Pildil on toodud seina erinevad kuivamisastmed. Ülemine on juba läike osa ära kuivanud ja kõige mõnusama efektiga sein. Kui õnnestuks kuidagi sellist asja säilitada, siis oleks vinge. All korrusel kogesin sama. Keskel siis juba peaegu kuivanud, kus allpool olev valge hakkab läbi tikkuma ning alumine siis järgmisel hommikul, kui selgus, milliseks asi tegelikult kuivas. Pildid loomulikult ei anna seda õiget kohapealset efekti välja. Ahjaa, siin ei teinud mitte kohupiimavärvi, vaid krundiga. Põhjuseks kriidise efekti vältimine. Aga et kipsplaadi vuugid kumama ei jääks oli alt kihi valge värviga juba ära tehtud.

Poisi toas on ühes küljes seinasisesed riiuliõnarused mis jävad valgeks, aga seda ümbritsev sein peaks tulema tumepunane. Noh selline eriti mõnus sametine. Välja tuli aga selline toon, mis sobiks rohkem plika tuppa ehk siis see punase tooni heledam ots, mida aegajalt roosaks nimetatakse. Jama on selles, et see on sigailus roosa oma kergete punaste triipude ja kerge laigulisusega nii et ühest küljest on natuke kahju seda hiljem tumedama tooniga üle teha. Ilmselt seetõttu võtsingi eile õhtul (või õigem oleks öelda täna varahommikul) kätte ja tegin plika toas kah ühe seina sama värviga üle. Seal riiulite ümbruses aga saab tugevalt toonitud krundiga ilmselt lõpuks enamvähem õige tulemuse.
Teise ja kolmanda seina osas on aga selline pildi joonistamise plaan, mille esimene etapp oli kõik kerge sinaka tooniga üle teha. Sellest oleks siis pidanud hiljem sinine taevas tulema. Potis oli kõik kenasti helesinine ja isegi seina peale kandes tundus normaalne, kui aga värv kuivama hakkas muutus kõik. Nüüd on küll üks sein tehtud valge pahtliga ja teine sinist tooni värviga, aga peale vaadates ei ole vahest küll eriti aru saada. Peab seda asja nati parandama vist.

Teine suur plaan on plika toas, aga sinna pole värviga veel väga jõudnud, kuna mõni koht vajab veel pahtliga silumist.

Kommentaare ei ole: