esmaspäev, aprill 25, 2011

Paat kurjaks

Viimastel nädalatel sai igal nädalavahetusel ning vahest ka nädala sees käidud ratta ja jooksutrenni käigus Pirita jõe ääres. Eesmärgiks jää/vee olukorral silm peal hoida, et õiget hetke maha ei magaks. Kui ühel hetkel oli veel kalamees jääl, siis paar päeva hiljem oli jõgi vaba ning vett üüratult palju. Koheselt hakkasid peas keerlema mõtted. Piilusin veel Patika ning Vaidasoo poole kah ning mõtted muutusid keerukamaks. Seal oli lisaks jõele vesi tunginud ka metsa alla ning meenutas hoopis ühte teist kohta siit 100km kaugusel.
Elu aga mängis seekord nii, et süstasõidust ei tulnud midagi välja ning tuli hoopis kummipaat kurjaks ajada. Õnneks sai eelmisel õhtul survetest tehtud ning kõik susisevad kohad korralikult üle liimitud. Sõidu ajal seega väljuva õhu probleeme ei esinenud. Isegi põhja kaudu siseneva vee probleem oli kadunud, kuid sellest polnud suurt tolku, sest laine viskas niikuinii ühelt ja teiselt poolt üle paadi ääre.

Veele läksime Vaskjalast ning esimene pool kilti oli kiiret voolu.
Siis ühe väikese erandiga Lootsi piirkonna juures vägagi rahulik vesi. Sai rahulikult tõmmata ja juttu puhuda. Vahepeal käisime vaatamas uppunud paati, soomustransportööri, üleujutatud teed ning vesikasvuhoonet. Ühe jõeäärse maja trepis oli lausa kummipaat, sest see ilmselt oli ainuke vahend, millega enamvähem kuiva jalaga ukseni jõudis.


Lagedile lähenedes hakkas vool kiirust koguma ning oli juba lihtsam liikuda. nüüd oli ainult vaja vaadata, et vool okstesse ei sikutaks või kuskile otsa ei põrutaks. Lagedi autosilla all olid mingid rippuvad kaablid, millest kogematakombel mööda saime.

Ning siis tulid juba vahused kohad. Alguses pisikesed trepid ja lained, aga mida edasi, seda sügavamaks läksid augud ja märjemaks paat. Raudteesilla juurest edasine oli juba päris vahune ning loksutas paati omajagu. Ma olen seda mõned aastad tagasi sõitnud, aga siis vist oli vähem vett, või hoidsime aukudest eemale.

Enne Iru tammi tulime välja ning pakkisime endid ilusti autosse ära. Huvitav kohe, et mõnikord õnnestub mul ajaline planeering päris hästi. Seekord siis jõudsime ilusti enne pimedat välja. Sama tiimiga plaanis ka esimesele xdreamile minna ning tundub, et koostöö sujub.

Kommentaare ei ole: