teisipäev, veebruar 14, 2012

Uuendame teadmisi eesti jäämaastikust

Senini on mul olnud veendumus, et eesti kõige vingem ronimisjää on Valaste joa augus. Piisavalt kõrge ning mõned erinevad võimalikud liinid. Ainult et selle moodustumiseks on vaja palju ja käredat külma.

Hiljuti sattusin uudisele, et kevadel avastati Toila kandis uus juga ning lausa kõrguselt Eesti  teine (26 m). Nimeks sai talle Toilamõisa juga ning asub ta kuskil toila mõisa juures. Peilisin täpsema asukoha välja ning võtsin plaani seda talvistes oludes piiluma minna.

See hetk tuli kätte ühel talviselt käredal kolmapäeval. Tee pealt paarsada meetrit üle heinamaa kõndimist ning juba eemalt näitab õige koha kätte tuule ja külma poolt jääskulptuuriks muudetud põõsas. Köis läks sellesama põõsa külge ning igaks juhuks tagavara ots veel kaugemal oleva puu külge kah.

Allpool oligi jää. Kuigi natukene õhuline ja purikaline siiski ronitav. Ülemine pool oli rippuv purikas, mis õrnem ja osaliselt negatiivne, alumine pool seina peal olev jääkiht, mis tugevam, jupiti astmeline ning kerge positiivse kallakuga. Võrdlusena kõrguse ja liinide valikute poolest paistab igati Valaste masti koht olema.. Alt üles välja oleks tol hetkel saanud ronida kahte-kolme liini pidi. Põhipurikas ning natuke vasakul pool kivise osaga liinid..

Nüüd aga kõnnime kalda all 150m lääne poole ning avaneb uus pilt. 40m laiume ja 20m kõrgune jääsein on ühest otsast täiesti püstloodis. Teisest otsast on aga alumine ots lame ja ülevalt natukene keerulisem. Silma hakkab vaid üks laugem lõpuosa, kust julgeks altjulgestusega üles serva peale välja ronida. Ülejäänud osas on lõpp ilma jääta ja pigem karniisi moodi.
Minu seninähtu põhjal on see eesti kõige suurem ja võimsam vertikaalne jäämassiiv. Võrdluseks ehk niipalju, et kui Rannamõisa nõlv on kõik korralikult jääs ja see oleks vertikaalseks keeratud, siis oleks pilt midagi sarnast.

Kes leiab talvel vaba aega, soovitan kindlasti seda asja vaatama ja proovima minna. Viite asukohale panin ka kaardile.
Pildid pole kõige paremad, aga mu enda kaamera oli vahepeal "puhkusel" ja sealt pole veel õiget materjali kätte saanud.

Kommentaare ei ole: