kolmapäev, november 05, 2008

Harku traavers

30m paekiviseina mööda ilma julgestuseta -- see on "Harku traavers". Aga suhteliselt riskivabalt, sest kukkumine ei toimu kõrgelt.

Astangu lähedal, kuid mitte päris. Varasemaid ronimise jälgi ei tuvastanud, seega hiljuti pole sellel eesmärgil seina kasutatud. Paldiski maanteelt keerata Harku Paekarjääri poole ja suts enne karjääri territooriumi vasakut kätt. Auto saab parkida mõnikümmend meetrit peale ronimiskohta paremale poole tee äärde.

Algus vasakult puu juurest, mille sisse on kasvanud üks metallplaat.
Esimene ots on nati pudine, siis üks pikem sirutus üle vesise prao, mis talvel ilmselt kinni jäätub. Siis läheb sein pisut paremaks ja suund diagonaalis allapoole.

Siis veel üks vee allavoolukoha ületus ning edasi on sein kõrgem ja praod konkreetsemad. Lõpp diagonaalis üles aga on jällegi nati niiske ja samblane.

Üldiselt on paekivisein selline horisontaalpragudega nagu ikka, aga kui tundub liiga lihtne, võib ju alati suts teise kõrguse valida ja väiksemaid nukke kasutada.
Viimased 5-10m on sein väheke kõrgem ja valikuvariante rohkem.

Raja plussiks siis pikalt enamvähem ühtlase kvaliteedi ja stiiliga sein, kust alla kukkudes kohe kallakust alla ei pudene, vaid ka natuke horisontaalset pinda on. Seina kivim, kui algus välja arvata on suhtkoht tugev ja kogu pikkuse ulatuses vähemalt 90 kraadine. Üle 90-e tähendab minu meelest negatiivi ehk siis väga pikalt on jalad kuskil seina all ära ja ripud käte peal.

Praegu on sein väga sambla ja mudaga koos, mistõttu mõneski kohas on tossuga jalgadele keeruline toetust leida Ja ega sõrmedki väga muda(ja külma) ei armasta, mistõttu mina ronisin enamus aega kirkadega. Lähiajal peab seinale ka kasse tutvustama, eks siis muutub jalgadele toetuse otsimine tunduvalt lihtsamaks. Igaljuhul avastasin, et mu uued kirkad on drytooliks karva võrra paremad kui vanad.

Väga bro koht, kui tahad omaette ronimistrenni teha. Ei mingit köitega mässamist ega mõttetut ajakulu. Sealsamas kõrval muideks ka kaks kõrgema seinaga "auku", kus köiega oleks midagi teha, kuid avan, et suhteliselt pudise seina ja väga negatiivse profiili tõttu pole seal suurt midagi teha. Kui siis ainult paar kirkaga ronimise liini.

Pildid on järjestuses vasakult paremale ning enamvähem ilma vahede ja ülekateteta. Aga loomulikult saab õige ettekujutuse alles kohapeal.

Kommentaare ei ole: