teisipäev, märts 02, 2010

Plätadega lumes

Tegelikult oleks pidanud sellel teemal sõna võtma juba eelmisel aastal, aga siis jäi teema poolelijäänud nokitsemise tõttu ootele. Käesolev aasta on meid aga õnnistanud rohke lumega ning uuesti tõusis teravalt päevakorda looduses liikumine ilma lumme uppumata. Niisiis teemaks räätsad ning mida teha, kui sul neid pole ja 2000 krooni mingite plastmasstükkide eest poodi jätta on natike kahjuvõitu.

Kõigepealt siis mis on lumerääts? Lihtsustatult öeldes on see latakas, mis teeb jala kandepinna suuremaks, et nii sügavale lume sisse ei vajuks. Lihtsamad(ajaloolised) on lihtsalt vitstest punutud ja nööriga jala külge seotud reketi moodi asjad. Eestis on laiemalt levinud need plastmassist punased reketid, mida rabas käimiseks kasutatakse. Klass kõrgem on juba see, kui jalg kinnitub räätsale liigendiga, et lihtsustada lumest läbi liikumist ning mäest üles minemist. Tüüpiliselt on sellistel ka kassi kihvade moodi asjad all.
Ja otseloomulikult, mida raskem kasutaja ja pehmem lumi, seda suurem peab olema rääts.

Eesmärk oli valmistada lumerääts, koduste vahenditega lihtsalt ja odavalt. Kuid funktsionaalsuse poole pealt mingeid järeleandmisi tegemata. Etteruttavalt ütlen, et mõningate pisikeste nüanssidega see ka õnnestus ning nüüd on eestis juures üks paar lumeräätsasid ning teave, kuidas neid juurde teha.

Mainin siinkohal ka, et konkreetsed pildid on tehtud esimese mudeli pealt ning tehtud on nii mõnetigi kiirustades ning visuaalsele poolele mitte erilist rõhku pannes. Samuti on mõningad detailid nagu tõusev esiots ja kannaplekk veel puudu. Seega kui välimus pole tipp-topp, siis on probleem lohakuses, mitte odavuses. Kui teha korralikult zabloonide järgi, siis seda probleemi ei tohiks enam olla.

Materjalid:
  • alumiiniumtoru 22x1x5000
  • ilmastikukindla plakati materjal 1 ruutmeeter.
  • lehtmetall "piisava" paksusega ~300x600
  • rihmad 4*0,5m ja 2*1m
  • kinnitusmaterjalid: 4*m6 polt, tõmbeneedid, nahaneedid, sendid/seibid
  • kulumaterjalid(liiv, zablooni puit, kruvid, punnid, vesi)
Tööriistad:
  • trell
  • needitangid
  • haamer
  • plekikäärid/ketaslõikur
  • pliiats
  • näpitsad
  • viil
Kuidas:
Lõika puidust välja räätsa sisemõõdu zabloon ja kinnita see alusele. Siis vääna eelnevalt liivaga täidetud(veega tihendatult) toru ümber selle zablooni ning kinnita kontuur peale liivast tühjendamist neetidega. Kaval oleks ühenduskoht jätta taha otsa.
Märgi plekile pöördtalla kuju ning lõika välja. Tallale peaks ette varvaste alla ja taha (jala võlvi alla) planeerima mingid libisemist takistavad hambad ning külgedele raami külge kinnitamise kõrvakesed. Painuta need hambad ja kõrvakesed 90 kraadi jagu alla. ning kõrvakestest puuri läbi 6mm auk poltide jaoks.
Aseta jalg räätsa keskele ning märgi raami peal koht päka paindekohast umb. 2cm eespool. Sinna kohta tuleb poltidega kinnitada pöördtald. Kasuta nylok mutreid, kontramutreid või keermeliimi. Kui oled kindel, et kõik on ideaalselt ja ei kavatse enam kunagi lahti võtta võid ka neetida.
Lõika välja katteriie ja kinnita see naha/riideneetidega raamile nii, et tald saaks vabalt pöörelda ning tallast eespool on kerge avaus üleulatuva saapanina jaoks.
Talla pealmisele poolele kinnita rihmad saapa jaoks. Piisava külgstabiilsuse saavutamiseks on vaja vähemalt kahte põikirihma ning ühte kanna rihma. Üks näidis kinnitustest on pildil. Seibidena on kasutatud läbipuuritud 20 sendiseid. Päris suuremõõdulisi pisikese auguga seibe lihtsalt ei leidnud kuskilt.

Pildil seda pole, aga tee ka kanna alla kerge plekist hambuline tükk, mille saad neetidega katteriide alla kinnitada.

Kokkuvõte:
Räätsapaari materjali omahind jääb alla 200 krooni. Osa materjali on siin 0 kroonise hinnaga, kuna oli kodus olemas või sai vasakpoolseid kanaleid mööda hangitud. Loomulikult lisandub siia töö ja aeg ja disain ja särgidvärgid, aga see on ju pool lõbu eksole.
Eks lähiajal teeb mõne pikema testimise, aga esialgsed proovid näitavad, et paksus puutumata lumes ei ole vahet, kas jala otsas on kodukootud või poest 2000 kohalikku ühikut maksnud rääts. Väike vahe on küll külgpidamises, aga see tuleneb ilmselt disaini omapärast.

2 kommentaari:

Jaan ütles ...

et kas kanda jääb kandma ainult see reklaami materjal või on seal eraldi nö tugi?

Tegelikult väga huvitav on see kuidas see reklaami materjal külmas vastu peab. Varsti pidada tulema -17 siis saab testida

Margit ütles ...

Häh... ärilist mõtlemist sul küll pole.... kes siis tootedisaini nii põhjalikult avalikult veebis pajatab.