kolmapäev, mai 19, 2010

hommik jõel


Juhtus nii, et pidin öösel tööle minema. noh nii, et eelnevalt sai umbes tunnike magada. Mingi hetk tuli peakolu sisse selline mõte, et kui tööülesanded ükskord päikesetõusu aegu otsa saavad, siis pole enam mõtet magama minna ja niisama konutamise jaoks on kah veel nati varavõitu. Mõtlesin siis sutsu ja tulemusena viskasin paadi katusele ning asjad võtsin kaasa.
Kuigi päikesetõusuks välja ei saanud, oli siiski tööga ühele poole saades tavalise laupäevase ärkamiseni aega veel mitmete tundide jagu. Kuskil poole seitsme ajal hommikul leidsin end siis ühes mitmetest Tartu mnt ja Pirita jõe ristumiskohtadest süsta ronimas. Lõiku Siniallikatest Kose-Uuemõisani või õigemini Kose-Uuemõisast siniallikateni olen varem läbinud, kuid see oli kolmekesi kanuus ning võistlusolukorras. Paar käänakut tulid tuttavad, aga üldiselt oli kõik uus.
Esimene pool vastuvoolu algas ilusti, kuid juba 4-5 käänaku järel näitas pirita jõgi oma tõelist palet. Oksad siin ja tüved seal. Seal vahel slalli tehes aga õnnestus mul tervelt esimesed 25 minutit ilma väljumata takistustest mööduda. Edasi tuli siin seal ikkagi jalg maha panna ja paat ringi vedada Kus olid jämedad paljakssöödud tüved, kus peenemat oksarisu. Nii mõneski kohas aga sai ka paadis olles juurikaid ees ära liigutatud. Tunne oli selline, et mida lähemale tsivilisatsioonie, seda risusemaks jõgi muutus. Mis selle põhjus võiks olla ei oskagi välja tuua. Igaljuhul muutus jõgi üks hetk väga madalaks ning kiirevooluliseks ning käänaku tagant paistis kauaoodatud sild. Kuna juba 10 minutit tagasi saabus aeg tagasipööramiseks, siis tegin seda nüüd. Lülitasin sisse kiirema käigu ning pärivoolu manööverdamise reziimi. Tagasiteest pole mainida muud kui, et kaldale põikasin vähem kui teistpidi suunal ehk kolmel korral ning alguspunkti tagasi jõudsin kiirelt.
Vastuvoolu 1:50 ja pärivoolu 1:10
Aga hommikune sõit on omamoodi. Ämblikuvõrgud on hommikusest kastest pärlendavad, linnud siristavad ja laksutavad kui oleks vaja kogu maailmale midagi väga tähtsat kisada ning õhk on kuidagi ... teistmoodi mõnus. Magamata öö muidugi andis kogu järgneva päeva tunda.

Ja kaart on värskelt openstreetmap keskkonda tekitatud jupist eksporditud. Nüüd peaks käänakud õiged olema ning kaardi ja looduse kokkuviimine lihtsam.

Kommentaare ei ole: