esmaspäev, mai 17, 2010

kaartidest ja jõgedest

Viimasel ajal on kaartidega palju sekeldusi olnud ning alatasa tikub pähe üks mõte. Kas ei saaks kuidagi nii teha, et ühe (või kümne) kaardistaja asemel võiks kasutada internetis leiduvaid inimesi. Ikka leidub mingeid parandusi, mis külastajatel silma jääb ning mille korrigeerimine oleks vastava tehnilise lahenduse puhul minutite-sekundite küsimus.
Võtame näiteks jõgede paiknemise. Võta lahti ükskõik milline eesti veebikaardi rakendus (tallinn, delfi, postimees, ...) Kõigil neil on võimalus vaadata ülestikku ortofotot ja kaardikihti ehk siis hübriidi nagu seda vist nimetatakse. Jõgede puhul on seal kujus ja loogete arvus ja paiknemises ning isegi ristide asukohtades tihti suuri möödarääkivusi (vaata pilti). väga lihtne oleks ju see sinine joon foto järgi õigeks sättida. Ma saan aru, et see nõuab aega, aga siinkohal olekski vaja nn. kliente kaasata, et see pisikeste paranduste sisseviimine haritud tööliste (kaardinduse alal) kallist aega ei kulutaks. Sellise võimaluse olemasolul oleksin ma tõenäoliselt viimaste paadisõitude valguses õigeks sättinud juba lugematu arvu jõelõike.

Teiste parandustega on muidugi keerulisem (lagendikud, sood, raiesmikud, metsarajad, majad, sillad, ...) aga normaalse kasutajaliidese puhul pole seegi ületamatu. Muutusi looduses toimub ju alatasa, aga kaardistaja ei jõua ju kogu aeg ja igal pool olla ning neid registreerida ning kaardile kanda. See aga tähendab kokkuvõttes ebatäpsemat kaarti.
Loomulikult tuleb lahendada kontrolli küsimus, kuid üks kontrollija jõuab üle vaadata mitmeid kordi rohkem muudatusi, kui ta ise neid teha jõuab ehk ajavõit oleks ka palgatud tööjõuga täiesti olemas.

Miks ei saaks kaardindust teha samamoodi nagu wikipediat? Mina igaljuhul oleksin nõus oma aega selliste asjade peale kulutama. Seda loomulikult, kui säilib võimalus seda parandatud kaardimaterjali ka kasutada. Aga ehk ongi siia see koer maetud?

Tegelikult nüüd leidsin asja nimega google map maker, aga õnnetuseks on eesti ja põhimõtteliselt kogu euroopa seal valge laiguna ja katse sinna midagi sisestada feilib täiega. Ja eks sati pildi pealt midagi täpsustada on ikka tunduvalt keerulisem, kui meie oma kodumaise maaameti ortofoto pealt. Nüüd ootan ja loodan, et google lubab meil kaarti teha või siis mõni kodumaine kaardihiid vastava lahenduse avalikustaks.

2 kommentaari:

Alar ütles ...

Võibolla siis http://www.openstreetmap.org/ - The Free Wiki World Map

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Estonia

Viljar ütles ...

Väga hea link. Proovisin ja kui tegemine selgeks õppida ja asjale pühenduda, siis saaks ehk asja küll. Probleem aga selles, et seal tuleb teha nullist. See on raske ja kasu saab asjast alles siis, kui juba "peaaegu kõik" on kaardile kantud. Aga iga jooneke on abiks.

Siinkohal oleks paslik anda URL http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Talk:WikiProject_Estonia ning vihje, et maaameti ortofotod on avalikuks tasuta kasutamiseks. Ja sealt pealt VÕIB maha joonistada. Olemasolevad asjad on nii mõneski kohas aga maaameti kaardiga vastuolus.

Edaspidi igatahes pole mingit süümekat, kui hakkab veebist kaarti kokku kleepima ja välja printima :) See ju 100% vabakasutusega materjal.