esmaspäev, mai 10, 2010

Mis on peidus pealpool lage?


Eelmine nädal sain lõpuks ometi hakkama ühe keerulise sõlmega teise korruse ehituses.

Kuna lae peal on hunnik igasugu kaableid ja torusid ja isegi seadmeid, mis võivad hiljem ligipääsu ja hooldust vajada, tuli välja mõelda moodus, kuidas neile võimalikult väikese vaevaga ligi pääseda.
Esimene variant lagi lihtsalt lahti kruvida on ses mõttes paha, et seda peab tegema paigaldamisega vastupidises järjestuses ning seda terves ulatuses kuni soovitava kohani. Keskelt alustada ei saa.
Muidugi oleks võinud osta ka pööninguluugi ning see lakke kruvida, aga selle väljanägemine oleks toa ilme ära rikkunud.
Läksin hoopis seda teed, et disainisin luugi, mis on 3,84m pikk ja 56cm lai. Ehk siis kogu toa laiuses (laudade pikkuses). Eesmärk oli peita luugi servad ning üldse jätta näha võimalikult vähe võõrelemente.

Kõigepealt sorteerisin välja kõige sirgemad ja tasapinnalisemad lauad. Need omavahel põõnadega kokku ja täisnurkselt mõõtu lõigata. Põõnad peavad hiljem asetsema täpselt laes olevate talade kõrval.
Põõnad on punni poolt 10cm ulatuses üle ulatuvad, teiselt poolt cm lühemad.
Üks külg tuleb põõnadega olemasolevate laelaudade peale toetada ning luuk paika sättida. Nüüd jääb veel üle iga tala juurde aknasulgur monteerida ning laelauast lingi jaoks vastavasse kohta auk sisse puurida. Loomulikult oleks mulle veelgi rohkem meeldinud vaid ühest punktist sulgemine, kuid 3m pikka ja multipointset aknasulgurit ei õnnestunud mul millegipärast kaubandusvõrgust leida.

Pele kümmekond korda proovimist ja mõõtmist ja kruvimist ja uuristamist saan nii kaugele, et luuk on paigas. Nüüd vaja veel luugi äärmise laua soone pealmine serv maha lõigata ning luugist järgmise laua paigaldus. Ja et luugi avamisel see kogematakombel avajale pähe ei kukuks sai ta saapapaelte jaoks mõeldud nööriga talade külge riputatud.

Nüüd on laes vaid 6 pisikest auku (peaaegu nagu oksaaugud, aga mitte nii silmatorkavad) ning neile on plaanis veel mütsid peale panna.
Ja pealpool lage on tulevikus peidus ilmselt hooajaväline seiklusvarustus. Igaljuhul sai tekitatud võimalus alati vaadata, mis seal parasjagu toimub.

See on üle tüki aja üks seadeldis, mille olen paberil välja mõelnud ning reaalselt valmis meisterdanud. Oleks ainult jõudu ja viitsimist ka ülejäänud mõtetega niimoodi käituda.

Kommentaare ei ole: