teisipäev, oktoober 06, 2009

Kuiva kaardiga märjas keskkonnas

Niiske ilmaga metsa kolistama või paadiga veele minnes olen kaardid üldjuhul tavalistesse teibitud kiletaskutesse pannud, kuid ikka on pikapeale niiskus/vesi nurkadest või murdepragudest sisse imbunud.
Mõte muretseda mingitsorti kaardikott ehk veekindlalt kaardi kasutamist võimaldav seadeldis on meeles mõlkunud juba kaua. Olen käinud poes ka ühtteist mudelit kaemas ja näpuga katsumas, kuid selle rahaga, mis tahetakse on pakutavad ikka nigelavõitu küll.
Kuni hetkeni, kui sattusin Selveris õige leti äärde. Tegelt sain ikka eelnevat informatsiooni kah, et seda letti otsima hakata, kuid siiski oli seekordne leidmine suht juhuse värk.
Niisiis vaatas mulle letilt vastu Ferrino kaardikile. Alguses olin küll skeptiline, kas selline sulgur asja ka veekindlaks teeb, kuid peale mõnda kasutamiskorda on asi end täiega õigustanud.
Kõige parem asja juures on aga hind, mis tegelikult on suht olematu. Kui ma ei eksi, siis oli midagi 50 krooni kanti see kõige suurem variant, kuhu mahub natuke laiem, kui A4 leht sisse. Väiksemaid oli ka ja need olid veel odavamad. Samas aga ei kujuta hästi ette, mis kaart see selline on, mis on A5 või väiksem. Ilselt saab väiksematesse pakkida küpsiseid ja shokolaadikomme :) Noh mingeid vajalikke dokumente ehk kah, passid, lennukipiletid, hotellibroneeringud, paberraha, ....
Igaljuhul on asjal tagasikeeratav lahtine serv, mis takjapaelaga kinni käib. Tihkelt voltides peaks see vee kaardist eemal hoidma. Minu test igaljuhul näitas, et päevaks vanni uputatuna ei jõudnud kaardini tilkagi vett.
Ühes nurgas on kandmist ja kinnitamist võimaldav auguke, kus ka erkkollane nöörike küljes. Kui mina oleks tootedisainer, lisaks samasuguse augu ka teistesse nurkadesse ja nööri otsa paneks mingi kinnitusklambri. Viimast teen kohe, kui sobiva kergekaalulise ja väikeste mõõtmetega kollase klambri kuskilt leian.

Kui võimalus avaneb, siis võiks proovida ka järgnevaid tooteid, iseasi, kas ja kust neid lihtsalt kätte saab:
  • SealLine MAP case grip sulguriga, mis mulle eriti ei meeldi, kuna seda saab vaid paljakäsi opereerida ja ka siis võib juhtuda, et grip ei sulgu korrektselt. Nende teistsuguse sulguriga on HP map case. Esimene kuskil 10£ teine 14£
  • Ortlieb kotid, mis kõik volditava ja takjapaela sulguriga hinnad olenevalt konfiguratsioonist ja suurusest 9 ja 22£ vahel.
  • Silva-l on kah paar erinevat mudelit, kuid mul ei õnnestunud veebist välja peilida nende sulguri mehhanismi. Veekindlad aga on kirjade järgi küll Hind kah seal 9 ja 20naela vahel.
  • AquaPac Kaituna on volditav ja takjapaelaga 20$, Whanganui aga on klass omaette. Teada tuntud täiesti veekindel plastmassist sulgur nagu teistelgi sama firma veekindlatel kottidell. Kallim ja kobakam, kui teised 45$.
  • Veel üks kobedam tegija tundub olevat DRYPAK, kellel samuti plastikust sulguriga kott, kuid vähe mõistlikuma hinnaga mis jääb sinna 13-20$ kanti.
  • LOKSAK reklaamib ennast kui parimate omadustega kuivkottide tootjat ning kui uskuda kirjeldust, siis kotid, mis toimivad 60m sügavusel nädal aega, on täesti head. Iseasi, kui mugav ja lihtne neid avada-sulgeda on. Hind suht pisike ehk 30$ eest saab ümbrise ja 2 kuivkotti. kotte saab juurde osta 3 tk 12$ eest.
  • Sea to summit teeb kah midagi
  • ja eks mõned väiksemad tegijad ole veel, mida kõiki ei viitsinud välja tuua.
Seega, kui lähete eestis asuvasse matkapoodi, ja teilt küsitakse mingi lihtsa kaardikoti eest 250,- siis siin on viiteid mõtlemiseks.

1 kommentaar:

Kaur ütles ...

Selveris, mis? Tahan ka. Mitut.