reede, september 22, 2006

Ilmastikukindlat telefoni otsimas


Vanasti oli muru rohelisem ja suved ilusamad. Vanasti vähemalt üritati teha selliseid telefone, mis maailma karmile kliiimale ja keskkonnale vastu peaksid. Niiöelda tugevdatud korpusega telefone oli nii nokialt, ericcsonilt, kui ka Siemensilt. Viimane, aga mille kohta vähegi reklaami tehti on minu taskus oleva telefoni pisike edasiarendus(Nokia 5140). Ning see oli juba aastaid tagasi ning tehnoloogiad on sellest ajast juba palju edasi liikunud.
Minu unistuste komplekt oleks praegusel hetkel pisike, aga suurte mugavate nuppudega telefon, mis on sinihamba võimeline. Loomulikult peaks tal olema ka mp3 ja FM raadio ning hea oleks mälukaardi pesa (SD sobiks ideaalselt). Kaamera oleks kah hea lisa, kuid mitte isegi nii tähtis. Juurde peaks võtma ühe veekindla sinihambaga kõrvaklapikese, et rääkida ja mussi saaks ka ilma tasku kallale minemata kuulata.
Vastupidiselt lugematutele kommentaaridele kõikjal foorumites ei ole veekindlat telefoni vaja selleks, et vee all rääkida. Seda on vaja selleks, et kui sa trenni tehes jääd vihma kätte, siis pole muret, kas telefon vastu peab. Või kui sa lähed kohta, kus on oht märjaks saada ja äkki on vaja abi kutsuda. Või tahad lihtsalt tehnikale mõtlemata ennast looduses ja tegevuses vabalt tunda.

Võtsin kätte ühe oma ammuse projekti ja hakkasin mööda netiavarusi otsima infot ilmastikukindlate (weatherproof) telefonide kohta. No loomulikult oli esimene otsing googl-est. Märksõnad siis waetherproof, waterproof ja muud häid omadussõnu koos ja eraldi, ühes ja teises järjestuses. Sealt siis juhtisid niidid edasi mööda kõiksugu foorumeid ja tootjate kodulehti.
Tulemuseks sain, et nii mõnigi firma on parandatud vastupanuvõimetega telefoni aegajalt oma mudelivalikusse tekitanud. Jama on aga selles, et siinmail ehk siis Eestis pole sellest tükk aega midagi kuulda ega näha olnud. ning ega mujalgi pole need telefonid väga suurt kõlapinda leidnud.
Laias maailmas pakutavast leidsin siis järgmist:
- LG CanU 502 on veekindel, kuid praeguses kehtivas LG telefonide nimekirjas, ega ka kuskil netipoes seda isendit ei leidnud. Kuna aga uudis telefoni turule toomisest on pärit eelmise aasta lõpust, siis üpris tõenäoliselt on tegu kas aasia turule orienteeritud või kiirele surmale määratud tootega.
- Sony/Ericsson ja DoCoMo panid pead kokku ja tegid käesoleva aasta alguseks esimese weekindla 3G telefoni SO902iWP+. Tundub liiga hea et olla tõsi? Jah, kahju, kuid nii ta on. Eestis seda saada pole ja tegelikult pole seda vist ka kuskilt mujalt saada. Froogle näiteks ei oska sellise nimega tooteid kuskilt välja võluda.
Ja ega väga palju rohkem ei õnnestunudki leida. Vaid mingeid vanemaid mudeleid, mida enam saada ei ole või siis näiteks selle LG eellane Casio firmamärgi all välja lastud G'zOne Type-R

Kui ei õnnestu saada vee(ilmastiku) kindlat telefoni, tuleb leppida variandiga number 2 ehk teha oma olemasolev telefon võimalikult vastupidavaks. Selle tegevuse juures on pakkujaid juba rohkem ning valik on päris hea. Esimesena tulekski ära mainida kodusel eestimaal juba ammu saada olevaid Aquapac kotte. Kindlasti turustab neid Matkasport, kiire otsing NETI kaudu andis teiseks müüjaks elioni e-poe.. Aquapaci kahjuks peab aga ütlema, et kuigi ta kaitseb hästi, siis läbi koti telefoni käsitseda ja kaasas kanda on küllaltki kohmakas. Lisab ta ju telefoni mõõtmetele jubedalt juurde.
Et ei oleks mainitud vaid ühte tootjat panen siia juurde teisegi lingi Wavecase. Eestis edasimüüjat vist ei ole. Loomulikult leiab analoogsete toodete tootjaid teisigi, lihtsalt paar märksõna guuglisse ja tuleb...
Oma otsingutel aga sattusin sellise "omapärase" toote peale, mis oma olemuselt ja kasutuselt meenutab kondoomi. See tõmmatakse samamoodi telefonile pähe, erinevus on vaid selles, et tõenäoliselt on libestusaine ära jäetud, materjal on mõned korrad tugevam ning see pannakse ümber mitmekordselt. Jällegi on Eestis saadavusega kurvad lood, kuid vähemalt on võimalik seda nende kodulehel oleva info kohaselt saada rootsist. Netist kah võimalik tellida. 3 nahka "vaid" $9.99. See aga tundub olema nii uus toode, et erilist kõmu pole veel jõudnud tekkida. Eks see kondoomiga veekindlaks tegemine ole tõsistele seiklejatele juba ammu tuntud nipp, kuid selle miinuseks on esiteks pläkane telefon ja teiseks ikkagi oht mingi abrasiivse asjaga kumm katki teha.
Ja otseloomulikult on osadele telefonimarkidele spetsiaalseid kestasid, mis sobivad vaid ühe konkreetse mudeliga, või siis on samamoodi kohmakad nagu eelpool mainitud kestad. Kes soovib oma telefoni jaoks leida, toksigu aga googlesse oma telefoni mark ja märksõna waterproof ning ehk miskit tuleb.
Mina aga üritan veel oma tuimade nuppudega telefoniga kuidagi hakkama saada ning kui asi totaalselt ära keerab, eks siis võtan sellesama uuringu uuesti käsile. Seniks jääme ootama ja lootma, et mobiilitootjad ka seikluslikele inimestele vastuvõetava mudeli tootmisesse panevad.

Kommentaare ei ole: