esmaspäev, märts 08, 2010

Laupäev lumes

Laupäev on tore päev, eriti kui seltskond toredaid inimesi külla tuleb ja saab lumes möllata. Ja et hiljem ei saaks mind raja valikus süüdistada jätsin metsa vaid mõned vihjed, mille abil pidi õige sihi seadma. Esimese andsin stardis kätte.

200m tänava algusega samas suunas liikudes jõuad kraavil oleva sillani. Silla all on järgmised juhised.
Minu kurvastuseks ei hakanud keegi diagonaalis üle lumise ja võsase krundi minema, vaid otsiti ikkagi nurga tagant see teerada üles.

Kraavi mööda allavoolu liikudes jõuad 450m pärast kraavide ristini. Teel loe üle mitut jäneserada näed. Ristist 10m raadiuses leiad uued juhised.
Esimesed jalad vajusid kraavi jääst läbi saja meetri sees, siis üritati natuke aega mööda kraavi serva sumbata, aga seal oli lumi põhjatu. Lastel ainult oli hea lihtne, neid ju lumekoorik kandis. Üpris varsti kujunes välja uudne liikumisviis, mis sisaldas endas käputamist ja roomamist. Niimoodi sai kõige kiiremini edasi, aga oi-oi need kindad ei jäänud kuivaks.

Mine kirde suunas lageda peale, mille äärt mööda liikudes jõuad teeni. Mööda teed põhja poole jõuad sillani. Silla kõrval oleval torul on uued juhised. pikkus 590m.
Teeni jõudes jagunes seltskond kaheks ning väiksemad suundusid koos saatjatega kodu poole tagasi. Ignorantsemad aga olid esialgu veel optimistlikud ja otsisid uusi vihjeid. Torust muidugi oli vaja kõigil üle minna. All oli puudu veel vaid sügav ja mudane vesi pisikeste alligaatori silmade ja koonudega.

Kaart.Vali meeldivaimana tunduv tee, aga hoia silmad lahti, et magavale kitsele pähe ei astu. Pooled loevad kitsede radasid ja teine pool korjab üles kõik "rosin shokolaadis" kommid, mis silma hakkavad. Edasised juhised on punkti lähistel. Otsi.
Valikus oli mitu erinevat varianti, aga realiseerus ilmselt kõige vähesema lumega js kõige tsiviliseeritum trass. Vaid viimased 400m oligi vaja lumes roomata. Nalja(lund) oli nabani. Siia aga ei jõudnud ma ajapuudusel hommikul punkti välja tuua ja seetõttu tuligi järgmine vihje kotist välja koukida.

Liigu mööda turbamaardla äärt ida poole, kuni teise metsa keerava kraavini(680m), jätka mööda seda kuni kraavi lõpuni(350m). Suundu otse lõunasse 220m, ületa kanal. Mine risti(kanali suhtes) üle lagendiku(480m). 200m kaugusel on betoonpunkri lumine küngas. Sissepääsu juures on edasisesed juhised.
Kraavi põhi oli jällegi parimaks rajaks ehk siis vähima lumepaksusega koht. Küll aga pidi astumisega mõnes kohas ettevaatlik olema, et mitte väga lirtsuvaid varbaid saada. Kraavi lõppedes aga läks jälle sumpamiseks ning mõne koha peal oli vajalik ka madalam liikumisviis. Siin nägime ära ka retke ainukese looma, aga õnnetuseks oli keegi tal juba sisikonna ära söönud. Üle lageda minek ei olnudki kõige hullem, kuna seal oli lumekoorik üllatavalt tugev. Vaid iga 5-10s samm vajus läbi.

Sissepääsu kõrval maas on tõrvik ja tulemasin. Need on ehk abiks punkrisse peidetud 9 aarde otsimisel. Iga aare on tükk kaardist, mis kokku panduna juhatab sooja ja külluslikku kohta.
Otseloomulikult polnud mul hommikul aega tõrvikut valmis meisterdada ning seda asendas pealamp. Ülejäänud osalised kasutasid pimedas punkris liikumiseks telefone ja fotokatel leiduvaid fokusseerimislampe. Pikapeale ja mitmeid vihjeid hiljem olid vajalikud puzzletükid leitud ning algas kokkupanemine. et aga 9 tükilise puzzle kokkupanek liiga lihtne poleks said tükid eriti keerulise kujuga tehtud. Umb. 20 minutit hiljem olimegi niikaugel, et sai hakata edasi liikuma. See õnneks tähendas sooja sauna ja külluslikku kõhutäit.

Igaljuhul jäi õhku mõte, et kui lumi ära sulab läheb sarnane trass kordamisele. Siis aga peaksid ilmselt kalamehekummikud standardvarustuses olema.

Kommentaare ei ole: