esmaspäev, oktoober 30, 2006

Ööfilm -- Crash

Eilseks filmiks sai valitud "Crash". Seekord tõmmati mind jällegi lohku. Nagu vahest ikka ei viitsinud enne filmi nautimist hakata mingit taustauuringut tegema ning paljalt pealkirja järgi omasin teatavat kujutlust mis see film olla võiks. Oma mõtetes olin valmis filmiks mis ehk meenutaks natuke "Changing lanes" linateost. Tegelikult aga oli filmi pealkiri hoopis teise külje pealt seletatav. Tegu siis nimelt omapärase filmiga, kus erinevate eelarvamuste ja hoiakutega üksteisest täiesti einevate inimeste elud põimuvad erineat laadi sündmuste kaasabil. Kes kuidas ja kellega soovitan ise lähemalt järgi vaadata, kuna kirjas mingit adekvaatset pilti anda on väga raske. Igaljuhul oli minule kaunis ehmatavaks, et kui mitmest küljest on võimalik vaadata rassiprobleemile. Siinmail pole ei neegreid ei hiinlasi ega Vietnami põgenikke ja seda suhtumist ehk raskem mõista, kuid siiski on mõnes kohas asi ikka nii haigelt rassistlikuks aetud. Samas lugesin mina filmist välja, et suuremas osas on selles suhtumises süüdi siiski konkreetsete isikute eelarvamused ja iseloom mitte üldine hoiak. filmis läheneti igale juhtumile just isikute tasemelt ja tulemuseks arusaamine muutumise võimalikkusest.
Filmis tehakse küll pauku ja kihutatakse autodega, kuid mingit actioni ei tasu sealt otsida. eelkõige on see film inimestest.
Kuigi see polnud selline film, mida lootsin diivanile istudes näha, ei nuta taga aega mis ekraani ees veetsin. Head nautimist.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga mis haigus sunnib Kanada lavastajaid oma filmidele sama nime panema ? WTF ? Crash ? WTF ?

Viljar ütles ...

Ilmselt on asi selles, et kõik head nimed on juba ära võetud ja paratamatult on uutel filmidel juba varem esinenud pealkirju. Eriti juhutb seda siis, kui pealkirjas on vaid üks-kaks üldlevinud sõna.
Mõne filmi kohta IMDB'st infot otsides peab kõigepealt filmi esimesed tiitrid ära vaatama, et leida mõne näitleja nime. alles seejärel saab üksühese vaste leida. näiteks http://www.imdb.com/find?s=all&q=three
antud filmile oli "Crash" aga üllatavalt hea pealkiri. Vihjeks vaata/kuula uuesti filmi esimesi minuteid.