neljapäev, märts 12, 2009

2. Kus me küll ronisime?

Otse maja taga kaks korda kiviga visata ja olekski kohal olnud. Kuna aga meil ulatuvad jalad maani välja, siis oli ees sügava lumega nõlv. Sinna läkski esimesed poolteist tundi füüsilist vaeva.
Edasine oli juba lihtsam. Mõnikümmend meetrit õhukese jää peal turnimist(katkendjoon) ja olimegi raja alguses.

Esimene köis oli sissejuhatuseks, üldiselt lamedam, aga ühes kohas ka väikene vertikalane jupike, mis andis edasisesks hea enesekindluse. Lõpus ei jõudnud küll hästi hea jaamani ja pidi 7 meetrikest koosronimist tegema. Ehk siis köie alumises otsas teine ronija ja mõlemad ronivad sama tempoga vahel vaid puurid. Kui ülemine kukub, siis alumisel ei juhtu suurt midagi. Kui alumine kukub, siis sikutab halbade olude kokkulangemisel ülemise ronija kuni eelmise puurini. Lamedama nõlva peal annab selline liikumisviis kõva ajalise võidu. Meie puhul polnud sein selle koha peal kõige järsem ning võit palju parema baasi koha näol oli suur.

Teine köis lihtsam ja seda osaliselt ilmselt ka teisena ronimise pärast. Vähemalt jõudis heasse baasi, kus normaalne olla ja julgestada.

Kolmanda alguses aga oli jupp jääd, mis andis sellele kosele WI4 raskusastme. Peaaegu vertikaalne jää 10m ulatuses. Pani vere käima ja mõtted liikuma. Kahjuks oli see aga ka raja suht lõpp ja edasine oli lamedam, vähese jää ja mõnede imelike liigutustega. Kui ei oleks olnud altjulgestuses oleks ilmselt suht mage lõpp. Aga miski pole läbi enne, kui oled turvaliselt koiku serval ja libistad õlut. Meil oli selleni veel 3 köiepikkust lumist ja jäist laskumist, mis õnnestusid täiesti normaalselt.

Algselt oli mõte ronida trassi "Trefirefemman" WI4 ja selle arusaamisega olin ma kuni antud postituse tegemiseni. Nüüd aga selgub täpsemalt toposid ja pilte uurides, et me panime 50-100 meetriga mööda ehk siis ronisime antud trassist väheke paremalt. Topos loomulikult selle kohta mingit nime ega raskusastet antud ei ole. Hinnanguliselt on aga peaaegu sama pikk ja raske, kui sihitud rada.

Eelmise päeva passimise järel päris hea trass. Natuke küll lühike aga sai varem õhtule ja sööma.

Kommentaare ei ole: