teisipäev, märts 03, 2009

Olgem mugavalt julged

Senimaani olen pikkadel radadel ronimisel kasutanud tavalist shelli. Kong chuy tube või mis ta nimi oligi. Ei ole hea. Isegi kui köied ei lähe jäässe ja ei takerdu shelli, on järgneja ülesjulgestamine seotud suure riskiga. Olles nuki taga ei tea sa mis teeb ülesronija, millal ta puhkab, millal ta ronib või kaua see veel kestab. Aga sina pead kogu aeg katsuma, kas köis pingul. Kui ei ole, siis sisse võtma ja alati vaba otsa pinges hoidma, et kukkumise puhul miskit hullu ei juhtuks. Rääkimata sellest, et see lahtine ots peab olema tagasi keeratud ehk siis teise üles julgestamisel tavaliselt üles,mis on kätele vägagi väsitav. Lahti lasta, kas siis pildistamiseks või soojema jope pealepanemiseks või asendi mugavamaks muutmiseks või baasis asjade korrastamiseks ei ole lubatud.

Seetõttu oli mul kindel plaan muretseda endale autoblock süsteemiga julgestusvahend. Lisaks tavalisele belay plate tüüpi lisavahendile(kong gigi), mida oleks suhtlihtne kodus käepärastest vahenditest teha, on kaubandusvõrgus olemas Petzl Reverso3 ja BD ATC-Guide. Kaubandusvõrgu all ei mõtle ma praegu eestit, sest Matkaspordi müüja isegi ei teadnud mis see reverso3 on ja Trekkeris oleks tellimisega kauem läinud, kui mul oli aega oodata. Kõik kaardid mängisin stockholmi poodidele, kust läbisõidul plaanisin midagi kaasa haarata. Nägin ja katsusin mõlemat, aga valisin ATC-Guide-i. See on küll vähe raskem, aga ka vastupidavam ja natuke universaalsem. Ka jäik karabiini tross tundus parem. Ja mainimata ei saa jätta, et sain asja kolmandiku võrra odavamalt, kui konkurendi.

Ka lihtsalt shellina kasutades on see tükk maad parem, kui mu endine. Köied ei kiilu ja läbilaskvus ei olene niivõrd palju köie jämedusest ja jäikusest.
Hoopis teine dimensioon oli aga järelronija julgestamisel. Esiteks ei ole muret vaba otsa kramplikult kinni hoidmisega, seda teeb seade sinu eest, vaja ainult köit läbi sikutada.
Teiseks on niimoodi võimalik julgestada korraga kahte järgnejat ja see vähendab trassil kuluvat aega tublisti. Eriti oluline vahe kiiruses on kolmekesi ronides.
Kolmandaks leidsin, et veel ühe haaratsi ja karabiini(rulliku) lisamisega saab vägagi kiirelt ja lihtsalt lukustuva ploki ehitada. Hädaolukorras saaks niimoodi isegi kannatanu praost välja sikutada. Esialgu kasutasin vaid hädalise ronimise lihtsustamiseks

Igaljuhul leidis mu ost kaaskannatajate seas tunnustust ja ehk on lähiajal trekkerile tellimust tulemas.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Heip,

mul on atc-guide ja seal manualis on väga konkreetselt öeldud, et köit peab alati kontrollima, st ei tohi päris lahti lasta. Ta ei ole autoblock.

uurige kanadast, www.mec.ca,
mina ostsin enda oma sealt, 240.-; lisaks muud, isetäituv peno jne, transport oli vend.
Kevadel/suvel on sealt väliseestlasi tulemas.

Juhani

Anonüümne ütles ...

Reverso 3 on MS-is müügil eile nägin. Griveli kirkajubinaid ei ole, huvitav li et nüüd talvelõpus sättisid ka griveli puure välja:)

Autoblock on igaljuhul, loomulikult mitte samakindel kui sõlm - Sims on sellel shumaariga tõusnud:)

kristjan.erik

Viljar ütles ...

Selle autoblock asjag on nii, et eristatakse enamvähem kolme taset. Ühed on need tavalised shellid/kaheksad, mis üldse ei blokeeru, siis on need millest ma siin räägin, mis blokeeruvad, kuid mida ei loeta lollikindlateks ja siis on grigri sarnased asjad, mis igal juhul lukustavad köie. Kunagi hallil ajal olid kahe viimase kohta käibel erinevad mõisted üks vist oli autoblock ja teine oli autobrake. Võin ka eksida, sest aju pole kõige värskem. Igaljuhul on lugu nii, et kui ATC-guide satub paha nurga alla ja/või vaba ots pole korralikult siis on võimalik situatsioon, kus kukkumise korral jookseb köis vabalt shellist läbi. See vabast otsast kinnihoidmise ja kontrolli jutt tähendabki tegelt seda, et vaatad kogu aeg et süsteem oleks õiges asendis ning koormamine toimuks õigelt poolt. Soovitan erinevaid situatsioone kodustes tingimustes järele proovida ja siis tekib arusaam kuidas seade töötab ja mida sellega teha ei tohiks. Põhiline, millest mina olen aru saanud, on see, et shell peab koormatuna olema õhus ehk siis ei tohiks kuskile vastu toetuda, mis tema tööasendit võiks muuta.