teisipäev, märts 24, 2009

Kevad hakkab juba tulema või?

Otsisime kevade märke Vaskajala veehoidla ümbrusest. Ja kohe mitme tunni vältel.
Ei leidnud.

Selle asemel leidsime vahelduva tugevusega lumekooriku ja selle kooriku all oleva kuni poolemeetrise lumekihi. Poole peal proovisime, kas staatilise köiega saab üle jõe minna. Kuna vett ei olnud ehk siis jääkiht oli piisavalt paks, siis sai. Igaks petteks ja oskuste kontrolliks sikutasime köie ka pingesse ning saatsime ükshaaval kõik soovijad üle. Kuna ühel pool jõge olev köieots sai nati liiga peene puu külge, siis köis oli täpselt nii pingul, kui palju see puu paindus ehk siis väga pingul ei olnud. Vesises olukorras oleks jõe keskel saanud osaliselt allveesõitu nautida.
Pingutamise käigus sai üks jumar ribadeks tõmmatud ning ülesõidu ajal testitud seljakottide kulumiskindlust. Sellest tingituna mul nüüd soovinimekirjas jumar ehk haarats.

Peale metsas kalorite kulutamist loomulikult varude täiendamine ja muu jura.
Muuhulgas sai vaadatud, kuidas saab ühe repsujupi ja karabiiniga mööda rippuvat köit üles minna. Edasiste rekordilöömiste tarvis oleks siinkohal vajalik märkida, et tippaeg on hetkel teisena startinu käes 2:16 üles ja 4:31 alla tagasi. Rohkem proovijaid ei olnud, aga juba ähvardati täiustatud meetoditega aeg üle lüüa. Kuna saunalised jätsid ukse taha ka mõned tarbimata õlled siis julgen ka rekordi lööjale tagasihoidliku auhinna välja panna.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas jumar purunse? Käega jumarit hoides ja tõmmates või oli jumari ja tõmbajate vahel plokk?
Holmes

Viljar ütles ...

See on juhtum sarjast "Mõistust peab kah olema". Asi siis selles, et see ülemine karabiin oli puudu ja PLOKIGA sikutamisel on ikka vinge jõud.
Eriti veel liigendiga jumari puhul, kus mida kõvemini sangast sikutad, seda suuremat jõudu avaldatakse köiesoonele. Ja kuna ülemine karabiin ununes panna, siis soon lihtsalt paindus laiali ja see köit kinni pressiv osa jooksis sealt läbi. Tegelikult saaks seda veel kasutada, aga nõuab hoolikat tagasipainutamist ja hoolsat kasutust edaspidi. Ja KINDLASTI kohe ei tohi seda kasutada enam ilma backupita ja elutähtsates situatsioonides.

*** Ilma backupita ei tohi niikuinii jumarit kasutada eksole...

Anonüümne ütles ...

Ja jah tegelikuses annavad tänapäeva moodsad tootjad lubatud koormuseks ~4kn peale seda hakkab köis purunema. Üldine soovitus on mitte kasutada köite pingutamiseks jumarit vaid kolme keeruga haaravat.
Holmes

Viljar ütles ...

Hmm, 400 kilo, see tundub nii vähe...
Inimene õpib kuni elab :)
Järgmine kord proovin haaravatega, aga kas peenike reps seal köiel liiga kinni ei kiilu? Kui juba laskumisel on võimalik haarav totaalselt kinni tõmmata, mis siis veel plokipingutamisest rääkida. Mis jämedusega repsust haaravat peaks tegema?

Anonüümne ütles ...

Ise kasutan 6mm ja 7mm vastavalt köie läbimõõdule 10mm ja 11mm. Laskumisel tundub sulle ainult, et haarav jookseb väga kinni sest istud tal ise kogu keha raskusega otsas. Kasuta alumist haaravat ehk haarav laskumisvahendist all pool. Köie pingutamiseks kasuta kolme keeruga haaravat.
Holmes